Säilytystilat yksiössä

Asunnossa oli ostohetkellä yksi melko pieni kaappi keskellä olohuonetta ainoana säilytyskalusteena keittiön lisäksi. Muutamme asuntoon itse kahden hengen voimin rakennusprojektin ajaksi, ja jostain piti taikoa tarpeeksi säilytystilaa molempien välttämättömille tavaroille. Suurin osa tavarasta menee varastoon projektin ajaksi, mutta jossain on säilytettävä päivittäin tarvittavat asiat, mielellään vielä katseen kestävästi.

Olisin alun perin halunnut tehdä keittiöstä yläkaapittoman, mutta tällöin meillä ei olisi ollut astioille lainkaan tilaa, yläkaapit oli siis pakko sisällyttää mukaan. Keittiön kaappimäärästä kuitenkin muuten tingittiin, koska samaan huoneeseen tarvitsi saada mahtumaan myös asunnon vaatesäilytys. Emme halunneet tukkia olohuonetta isoilla kaapeilla, joten ainoa mahdollisuus oli keittiön kansoittaminen mahdollisimman suurella kaappitilalla.

Tässä on myös yksi suuri syy mustaan keittiöön; en kestänyt ajatusta kolmesta erilaisesta valkoisesta kaapistosta postimerkin kokoisessa keittiössä. Sopivia kaappikokoja ja -malleja ei löytynyt samasta sarjasta hankittavaksi, joten sillisalaatti oli välttämätön säilytystilan maksimoimiseksi. Kaapit ovat onneksi vähäeleiset, ja musta ja valkoinen sopivat mielestäni hyvin vierekkäin.

Varsinainen keittiön säilytystila sijoittaa L-mallisesti peräseinälle ja ulottuu noin puoliväliin vasenta seinää. Toinen vaatekaapeista sijoittuu tason jatkoksi solahtaen kulmaukseen tilaa viemästä.

Kaapiksi valikoitui kolossaalisen kokoinen Platsa Ikeasta, joka kohoaa aina kolmeen metriin saakka. Kaapin alaosiin tulee tilaa henkareille, ylempään taas hyllytilaa harvemmin tarvittaville tavaroille. Ovet ovat mattavalkoiset, tasapintaiset ja vetimettömät pomppumekanismeilla. Kaapista onnistui kasata 140 cm leveä kokonaisuus, mikä jättää hukkasenttejä seinälle noin neljä. Uskon, että nämä saattavat tulla tarpeeseen asennusvaiheessa, koska seinät eivät ole täysin suorat.

Toiseksi kaapiksi oven ja ikkunan väliselle seinälle tulee Ikean Pax liukuovilla korkeammassa ja kapeammassa mallissa. Tilaan sopii juuri 150 cm leveä kaappi, ja liukuovet pitävät sen koon minimissä. Saranalliset ovet eivät ole vaihtoehto, koska muuten joudumme tinkimään ruokapöydästä. Ovista on tulossa myös mattavalkoiset Platsan tapaan. Sisusteiksi kaappiin tulee hyllyjä sekä laatikoita kaikelle sälävaatteelle, kuten sukille yms.

Näiden lisäksi kylppäriin on tulossa säilytystilaa kosmetiikalle ja pyykkiin liittyville asioille. Kävi melkoinen tuuri Ikeassa, sillä kylppäriin mitoitetut Lillången-kaapistot olivat yllättäen poistuneet valikoimasta. Satuttiin käymään Ikeassa ja bongasin pahaenteiset punaiset alennustekstit hintalapuissa. Kaappeja sattui löytymään vielä yhdet kappaleet varastosta, mutta lavuaari oli kaikkialta jo loppuunmyyty. Meinasi tulla jo hetken paniikki, kun mikään leveämpi lavuaari ei huoneeseen (tai budjettiin) oikein olisi sopinut, mutta lopulta Tampereen Ikean mahtava aspa onnistui kaivamaan yhden yksilön Kuopion tavaratalosta ja sai sen vielä toimitettua meille jälkikäteen kotiinkuljetuksella. Uskomattoman hyvää palvelua!

Toivottavasti näiden tilalle on tulossa jotain vastaavaa, sillä tuo korkea ja erityisen pienisyvyyksinen Lillången-peilikaappi on ollut meillä jo monen kylppärin pelastus. Sinne mahtuu tavaraa uskomaton määrä, vaikka itse kaapin mitat ovat todella pienet. Muuta säilytystilaa kylppäriin ei oikeastaan ole tulossa, tällä hetkellä kovassa pohdinnassa on mm. mihin saadaan sullottua pyykkikori… Pyykkikone onneksi mahtui lopulta hienosti paikkaansa ilman mitään ongelmia, ja tähän olen aivan erityisen tyytyväinen.

Näiden lisäksi eteiseen on tulossa tilaa muutamalle henkarille, ja mahdollisesti tekniseen tilaan (=lämminvesivaraajan tila parvella) saa ujutettua jotain sisään, mutta muuten ollaan melko minimalistisissa tunnelmissa. Jotenkin jopa toivon tämän asumisen jälkeen, että ymmärtäisin miten pienellä tavaramäärällä lopulta tulee toimeen, ja osaisin tehdä valtavan karsinnan sitten taloon muutettaessa.

Miten teillä on järjestelty vaatesäilytys? Onko tilaa aina liian vähän, vai onko joku joskus onnistunut hankkimaan liikaa säilytystilaa? Heitä kommentti, olisi kiva tutustua myös muiden säilytysratkaisuihin!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *