Talotoimittajan valinta

Saku julkisivu pohjoiseen
Julkisivuluonnos pohjoiseen ja kadulle

Ennen taloprojektin aloittamista kävimme läpi todella monia talotoimittajia ja vertailimme paketteja kyllästymiseen saakka. Meillä oli alusta asti ajatuksena, että teemme itse mahdollisimman paljon, ja moni pakettitoimittaja tarjosi vain avaimet käteen malleja tai sisustusta vaille valmiiksi toimitettavia ratkaisuja. Kävimme silti läpi myös useamman muuttovalmiin talon toimittajan, jotta saimme käsityksen valmiin talon kustannuksista ja mitä mikäkin maksaa. Myös vertailu oli helpompaa, kun pyysimme sekä säältä suojaan -tarjoukset (missä tätä vaihtoehtoa tarjottiin) että muuttovalmiit toimitukset. Pakettitoimittajien lisäksi tarjouksissa oli mukana myös urakoitsija, joka toteuttaa taloja pitkästä tavarasta. Lähtöjään mukana oli puutalojen lisäksi myös muutama kivitalotoimittaja, mutta ne jäivät pois jo alkuvaiheessa.

Paketti vai pitkä tavara?

Heti lähtöjään täytyy sanoa, että kilpailutuksesta ei ole tehty vaivatonta. Eri pakettitoimittajien yhdistelmät sisältävät hyvin eri asioita, paitsi sisustusmateriaalien suhteen, myös ihan rakennusteknisesti. Lukuisten tapaamisten jälkeen alkoi olla selvää, että myyjän ammattitaidolla on valtava merkitys projektin onnistumisessa palveluntarjoajan muun suunnittelupoppoon lisäksi. Osa myyjistä vakuutti rakenteiden onnistumista, vaikka myöhemmin selvisi, ettei toimitus olisi ollut sittenkään mahdollista haluamallamme tavalla. Talopakettitarjoajien mukautuvuudessa itse suunniteltuun taloon oli myös omat haasteensa, kun toimittajan käyttämä tekniikka ei aina ollut täysin yhteensopiva omien toiveidemme kanssa. Toki tilanne olisi ollut varmasti täysin toinen, jos olisimme päätyneet johonkin valmiiseen pakettimalliin. Tämä siis kannattaa huomioida suunnitellessa – löytyykö valikoimasta valmis malli, vai haluatko täysin oman?

Saku julkisivu länsi
Julkisivu länteen

Koimme ongelmalliseksi myös hinnoittelumetodit. Pyysin kaikilta toimittajilta listan koko toimituksen sisällöstä, mikä paljasti huomattavasti enemmän kuin myyntikeskustelut. Materiaaleja oli varattu osalla enemmän, toisilla vähemmän, osalla kylpyhuone oli valmistettu harkoista, osalla taas levystä ja niin edelleen. Pidimme omituisena, että erityisesti muuttovalmiin talon myyjät keskittyivät heti ensi tapaamiselta sisustusmateriaalien valintaan ja jättivät talon rakenteet täysin sivuun. En tiedä kiinnostaako porukkaa normaalisti talon rakennustapa, mutta laminaatti/parkettiakseliin keskittyminen esimerkiksi rakenteiden onnistumisen sijaan tuntui todella nurinkuriselta meidän näkövinkkelistä.

Muuttovalmiin kohteen pintamateriaalit olisi pitänyt lyödä lukkoon heti varhaisessa vaiheessa, mikä jännitti. Muutamme todennäköisesti mieltämme vielä kymmeneen kertaan projektin edetessä, minkä vuoksi kaipasimme liikkumavaraa tilausten etenemisvauhtiin. Myös joustavuus toimituksessa ja muutosmahdollisuudet eri vaiheissa olivat toivottuja ominaisuuksia. Tinkimättömyys halutun ratkaisun saavuttamisessa erityisesti autokatoksen suhteen (ei tolppaa keskelle katosta) käänsivät kelkkamme jo aikaisessa vaiheessa tutun urakoitsijan suuntaan. Kun vielä hänen tekemänsä muuttovalmis tarjous oli melko lähellä pakettien tarjousta, ei asiaa tarvinnut hirveästi miettiä. Meidän talo rakennetaan siis pitkästä tavarasta, urakoitsijana vuonna 2019 Vuoden vahvin rakentaja -tittelin voittanut Pirkanmaan Pro-Rakennus. Nappaamme itse vasaran lennosta talon edetessä, ja urakoitsijana toimiva Teemu pysyy vastaavana mestarina läpi projektin.

Kilpailuetuna joustavuus

Arvostimme valinnassa ammattimaista lähestymistapaa, jossa meille selitettiin alusta lähtien eri valintojen merkitys. Suunnittelu oli todella joustavaa, ja talo piirrettiin vaatimustemme ehdoilla. Pitkästä tavarasta rakentaminen tarjoaa rajattomat mahdollisuudet, joihin vaikuttavat ainoastaan rakennustekniset seikat (kuten tukirakenteiden tarve yms). Erityisesti pidimme siitä, että pääsemme tekemään valintoja pikkuhiljaa ja talo muotoutuu prosessin myötä. Meille oli tärkeää, että saamme valita mitkä tahansa materiaalit ja toimittajat. Talosta tulee siis juuri sen näköinen kun halutaan, toki budjetin rajoissa. Pidän valinnanvapaudesta erityisesti pintamateriaalien kanssa, mikä näkyy paketteihin verrattuna erityisesti vesi- ja kiintokalusteissa.

Saku julkisivu etelään
Julkisivu etelään

Pohjatyöt ja maatyöt eivät kuuluneet pakettitoimittajien tarjouksiin, vaan tämä osuus olisi pitänyt hoitaa itse. Koska emme tiedä maanrakennuksesta mitään, tämä tuntuu vähintäänkin epäilyttävältä, ja olimme siksikin tyytyväisiä urakoitsijan valintaan. Urakoitsija hoiti kaikki pohjiin ja perustuksiin liittyvät vaiheet itse omien kontaktiensa kautta, joten työt etenivät sujuvasti ja kerralla maaliin.

Oman arvonsa valintaan toi myös paikallisen osaamisen tukeminen. Pidämme ajatuksesta, että talolla on aina tuttu tiimi, joka on tottunut työskentelemään yhdessä. Tänä omituisena korona-aikakautena paikallisten toimijoiden valinta korostuu mielessämme entisestään, ja olen todella tyytyväinen projektin työllistävään vaikutukseen.

Laajasta vertailusta oli mielestäni hyötyä, koska saimme selvän kuvan odotettavissa olevasta summasta, samoin kuin käytettävistä materaaleista ja niiden hinnoittelusta. Urakoitsijan tarjous ei ollut yhtä tarkka, mutta toisaalta pyysin vain summittaista arvioita muuttovalmiista perusmateriaaleilla, koska tiedossa oli, ettemme joka tapauksessa tule kyseistä ratkaisua ostamaan.

Saku julkisivu itään

Täytyy kuitenkin myös sanoa, että jos emme olisi olleet kuulleet urakoitsijasta etukäteen niin paljon hyvää, valinta olisi ollut huomattavasti vaikeampi. Pakettien etuna on periaatteessa juuri hintojen pitävyys ja ennustettavuus valintojen aikaisen teon vuoksi. En silti täysin varauksetta suhtautuisi myös tähän, sillä yksi saamamme tarjous oli useita kymmeniä tuhansia muita halvempi, mikä soitti hälytyskelloja. Tarkempi tarkastelu paljasti, että tarjouksesta puuttui monia hintaa nostavia osia, ja näiden lisäyksen jälkeen loppusumma kohosi kuitenkin samaan kuin muut. Urakoitsijan valinnassa korostui tarjouksen lisäksi myös luotettavuus. Valitsemallamme Pro-Rakennuksella on melkoisen pitkä ura talonrakentamisen parissa, jolloin yllätyksiä ei juuri pääse syntymään. Tähän mennessä laskelmat ovat pitäneet hyvin paikkansa, potti räjäytetään sitten pintamateriaalien valinnan vaiheessa…

Talo etenee tontilla kovaa vauhtia, käymme paikalla päivittäin lähinnä olemassa tiellä ja ihmettelemässä edistystä. Tähän mennessä olemme olleet valintaan todella tyytyväisiä, työt on hoidettu rivakasti ja suunnitelmien mukaan. Olemme saaneet itse keskittyä asunnon remontointiin, joka sekin alkaa pian lupaavasti osoittamaan valmistumisen merkkejä. Siitä lisää myöhemmin.

Haluatko seurata projektien etenemistä reaaliajassa? Ota seurantaan Impossible Blog Facebookissa ja @impossible.site Instagramissa, niissä on nähtävillä kuulumisia päivittäin!

2 thoughts on “Talotoimittajan valinta”

  1. Hei, Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Laitan tähän postaustoiveen. Olisi kiinnostavaa kuulla vielä askel taaksepäin, mitä olette tehneet ennen talotoimittajien kilpailutusta? Ihan tyyliin ideasta, talon hahmottelemisesta ja sekä talon piirustusten teettämisestä, yms tarvittavasta pohjamateriaalista, jotta talotoimittajien kilpailuttaminen edes on mahdollista.

    1. Kiitos palautteesta, ihana kuulla! Ja hyvä toive, voin ilman muuta avata meidän prosessia tarkemmin. Laitan työlistalle 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *