Vanhan talon purku

Talon purkaminen kävi helpommin kuin olisin voinut ikinä kuvitella. Varsinaista purkuoperaatiota edeltänyt kevään muuttomaratoni eskaloitui viikon täyspäiväiseksi muutto-operaatioksi, jolla on selkeä tavoitepiste: talon on oltava täysin tyhjä purkajia varten. Tiedättekö sen tunteen, kun kaikki olennainen on siirretty, ja jäljellä on lainehtivaa kamaa, jolla ei ole varsinaista järkevää tarkoitusta mutta jota et voi kuitenkaan pistää kaatiskuormaan. Ne tavarat, joita et haluaisi ottaa mukaan, mutta lopulta pakkaat kiltisti laatikkoon. Tein itseni kanssa sopimuksen, jos ne kamat on edelleen koskemattomina varastolaatikoissa kun siirrytään uuteen taloon, ne menee kaatikselle katsomatta. Vaikka kuinka tekisi pahaa kierrättäjän sielussa.

Kun purku viimein koitti toteutettiin kahdessa vaiheessa, ensin asbestipurut ja sitten varsinainen talo. Sisätilojen asbestit kävi purkamassa erillinen ammattilaisyritys testin osoittamista paikoista, koska asbestiin ei saa itse koskea eikä se ole hyväksikään. Meiltä asbestia löytyi usean huoneen lattialaatoista ja yhdestä kattilahuoneen putkesta. Näiden purku onnistui yhdessä päivässä, ja jälki oli todella siistiä, vaikka kyseessä oli purkukohde. Asbestipurkajan hankki lopulta talon purkufirma, jonka saamat tarjoukset olivat huomattavasti itse saamiani tarjouksia huokeampia.

Pro tip! Pyydä myös urakoitsijaa kilpailuttamaan sivu-urakkaa, he saavat monesti yksittäistä kysyjää parempia tarjouksia. Tai sitten itsessäni on vaan joku kusettajia houkuttava ominaisuus, joka käskee tarjoajaa nyhtämään akalta rahat pois.

Asbestia löytyi sisätilojen lisäksi myös talon ulkoseinien mineriittilevyistä, mikä oli toki tiedossamme jo talon ostovaiheessa. Päädyimme purkamaan levyt ulkoseinistä itse, koska ne oli helppo irrottaa kokonaisina. Emme tarvinneet operaatioon edes telineitä, koska kaksikkomme toinen osapuoli on nostokurkimallia ja yltää normaali-ihmiselle tavoittelemattomissa oleviin korkeuksiin. Purku kävi nopeasti: ruuvasimme levyt irti seinästä, ja nostelimme ne suursäkkeihin. Purkajan kanssa sovittiin, että he nostavat säkit kyytiin viedessään muita purkujätteitä, eikä meidän tarvinnut huolehtia muusta. Levyjen irrottamiseen meni yksi ilta, omalla työllä saavutettu säästö oli tuhannen euron luokkaa eli meidän mielestä ehdottomasti kannattavaa työtä.

Asbestien poistamisen jälkeen oli vuorossa purkutyö, joka hoitui todella rivakasti kahdessa päivässä. Valitsimme urakoitsijan somessa vastaan tulleiden suositusten perusteella, enkä voisi olla tyytyväisempi. Urakoitsija hoiti kaiken sovitusti ja ajallaan, mukaan lukien rakennusjätteen lajittelu ja poisvienti, sekä tasoitti tontin valmiiksi maatöitä varten.

Maanrakennustyöt tontille tulee tekemään toinen yritys. Olen työelämän kautta oppinut arvostamaan sujuvaa tiimityöskentelyä ja kommunikaation helppoutta, sillä se ei todellakaan ole selviö. Rakennusurakoitsijallamme on oma vakiintunut kaivuukumppani, joten valinta oli helppo. Kilpailutimme toki silti tarjouksen, mutta jokusen satasen vuoksi valinnassa ei todellakaan kannattanut tinkiä. Kaivuri saapui paikalle sovitusti, ja varsinainen rakennusprojekti pääsi alkamaan 8.6.2020.

Tällä hetkellä tontilla kaivetaan jo kovaa vauhtia salaojia, viemäröinnit on tehty ja talon pohja muotoutuu hiljalleen. Blogi päivittyy hiukan jälkijunassa myös tulevaisuudessa, päivän kuulumiset löytyy tuttuun tapaan instagramista. Ota seurantaan @impossible.site ja näet reaaliajassa mitä tontilla tapahtuu!

2 thoughts on “Vanhan talon purku”

  1. Hei, Teillä projektit etenee vauhdikkaasti! Voisitteko suositella purku-urakoitsijaa, jota käytitte rakennuksen purkuun?

    1. Tottakai! Meille purun teki Jussi Haavisto Maanrakennus T. Haavistolta. Kaikki hoitui skarpisti ja sovitusti, Jussi hommasi myös pikavauhdilla meille erillisen asbestipurkajan kun tuli tarve. Aikataulukin hiukan nopeutui lennossa mutta kaikki meni oikein putkeen. Voin ehdottomasti suositella 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *