Talon julkisivu

Kämpällä jouduttiin pistämään remppatyöt hetkeksi stoppiin, kun muutto tuli ajankohtaiseksi rakennusluvan myötä. Viimeinen viikko on puuhattu intensiivisesti tavaran siirtämisen ja talon tyhjentämisen parissa, nyt alkaa viimein olla valmista.

Ajattelin tässä kohtaa vilauttaa näkymiä tulevan talon ulkomuodosta, kun projekti nyt lähtee konkretisoitumaan varsin nopeasti. Vanha talo puretaan kokonaisuudessaan ensi viikolla, ja uuden talon pohjia aletaan kaivamaan maanantaina 8.6. alkaen. Uuden talon asuinpinta-alaksi tulee 130m2 , ja kokonaispinta-alaksi 190m2. Kokonaispinta-alaa nostaa 1,5 auton kokoinen autotalli sekä kahden auton kokoinen autokatos.

Julkisivu edestä

Tontti sijaitsee vanhalla kaava-alueella, mikä on ilahduttavan vapaamuotoinen talon ulkomuotoa ajatellen. Kaavamääräyksissä oli käytännössä vain muutama ehto: talon on oltava yksikerroksinen, harjakattoinen ja sijaittava tien vieressä. Tontilla on tilaa ja rakennusoikeutta niin paljon, että rahat loppuvat kauan ennen neliöitä, joten yksikerroksinen talo on looginen valinta. Samoin sijoittelu tien viereen on järkevä paikka, sillä tällöin talon taakse jää katseilta suojaan suuri etelän suuntaan aukeava piha-alue. Värin suhteen alue ei aseta rajoituksia, ja pohdimme pitkään vaihtoehtoja. Päädyimme lopulta täysmustaan taloon pienellä puunvärisellä twistillä.

Talon oikea pääty

Katon muodon kanssa sen sijaan puljattiin jonkin verran, sillä pohjan muoto ei ole perinteinen suorakaide vaan U. Harjakaton muodossa huonekorkeuksiin tuli jonkin verran ongelmia, eikä myöskään ulkomuoto täysin miellyttänyt moderniin hakeutuvaa silmää. Onneksemme kunta hyväksyi rikotun harjakaton mallin, minkä ansiosta muoto on hieman modernimpi ja myös huonekorkeudet paremmin toteutettavissa.

Talon vasen pääty

Päätyjen ikkunat haluttiin pitää minimissä, koska molemmilla puolilla sijaitsee naapuritalo. Suurimmat ikkunat sijoitettiin takapihalle päin, josta ei ole suoraa näkymää sisään esimerkiksi ohikulkijoille. Emme halua asua akvaariossa, jossa verhot on pidettävä aina kiinni, ja siksi ikkunat on sijoitettu mahdollisimman taktisesti.

Takapihan näkymä

Takapihan muoto rakentuu autotalli- ja makuuhuonesiivistä, joiden väliin jää suojaisa terassialue. Terassia on mahdollista levittää myös kolon ulkopuolelle, näin todennäköisesti tullaan tekemään. Myös isoimmat ikkunapinta-alat on sijoitettu tälle sivulle, luonto ja valo saavat tulla sisään. Terassille on kulku sekä autotallista että keittiöstä, näin saadaan toivottavasti minimoitua tavaran roudaaminen.

Talon asettelu tontille

Talon mallia on suunniteltu pitkään ja hartaasti, ja tuntuu hullulta, että se on nyt yhtäkkiä konkretisoitumassa. Nyt piirustuksia katsoessa talosta on tulossa melkoisen monimuotoinen, mutta yhtään piirrettä emme ainakaan tässä hetkessä halunneet karsia.

Ensi viikolla puretaan, tällöin toivottavasti ehdimme taas kämpän kimppuun. Keittiö odottaa edelleen kasaajaansa, samoin vinot kulmat kattolistojen asentajaa. Tänään onneksi paikalle on tulossa vesieristäjä, uskallanko jo kohta oikeasti unelmoida valmiista laatoituksesta?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *