Uuden alku

Remontti etenee hiljalleen väliaikaisasunnolla, keittiön pinnat alkavat olla valmiit lattian maalausta lukuun ottamatta, ja kaappeja sovitellaan parhaillaan paikalleen. Asennus jatkaa jo totuttua teemaa; vinot seinät asettavat haasteita. Silti runkojen asettelussa on jotain melkein lohdullista normaaliutta ja pysyvyyden tunnetta ympärillä vellovan kurimuksen keskellä. Meillä on kohta oikea keittiö.

Ilahduttavaa: normaalilevyinen taso riittää

Tällä hetkellä myllerretään muuallakin kuin remppakämpällä tai koronakurimuksessa. Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, meille on myönnetty purkulupa nykyiselle asumukselle, ja rakennuslupa uuteen. Yllättävää, kuinka lopullisilta ja nopeilta asiat tuntuvat, vaikka onhan tässä väliaikaisratkaisussa viihdytty jo 2,5 vuotta. Rakennusprojektia starttaillaan siis pikimmiten, jotta talo saataisiin sateelta suojaan jo kesän aikana, ja pääsemme keskittymään sisätiloihin syys- ja talvikaudella.

Käytännön aikataulu projektin starttaamiseen rakentui tetriksestä, jonka epäilen olevan vasta alkusoittoa varsinaiselle projektille. Ensi perjantaina meiltä tullaan katkaisemaan vesi, ja asbestipurkajat aloittavat talolla aika tarkalleen viikon päästä. Asbestitestaukset varmensivat sen, mikä jo muutenkin tiedettiin: 1968 rakennetun talon lattialaatoissa, putkieristeissä ja ulkokuoressa on asbestia, ja ne täytyy purkaa ennen muun talon purkua valtuutetun tekijän toimesta.

Ennen asbestipurkua meidän on muutettava talosta pois, se hoidetaan rivakkaan tahtiin loppuun ensi viikonloppuna. Pitkä muuttoaika on ollut toisaalta hienoa, toisaalta raastavaa. Alan taipua rynnäkkömuuton kannattajaksi, koska silloin välitilassa elämistä ei käytännössä ehdi tapahtua. Kuukauden jatkunut tavaroiden lainehtiminen eri kohteiden välillä on olotila, jota en voi suositella kenellekään. Asunto ei ehdi mitenkään valmiiksi näin tiukassa aikataulussa, joten siirrymme mökille Sastamalaan odottelemaan kylpyhuonetta ja muita mukavuuksia. Kaksi muuttoa parin kuukauden sisään, en malta odottaa.

Asbestipurkajien jälkeen itse talo puretaan seuraavalla viikolla, mikä vaatii sitä ennen visiitin sähkölaitokselta ja työmaasähkäriltä. Lopullinen aloituspäivä on lyöty lukkoon: 8.6. starttaa uuden rakennus. Sehän on ihan just.

Nyt tositoimiin ryhdyttäessä mietityttää monikin asia, kuten maailmanlaajuinen pandemia, tulevaisuuden talousnäkymät ja moni muu. Elämme kuitenkin ajatuksella, että aina tulee jotain. Mikä olisi parempi kesä tärvätä pitkiin raksapäiviin kuin tämä tuleva, jos emme voi matkustaa normaaliin tapaan? Vasta tulevaisuus näyttää, mikä on lopulta järkevää, emmekä halua jäädä odottelemaan. Toiminnan aika on nyt.

Seuraavaksi luvassa esittelyä raksakohteesta, stay tuned.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *