Kylpyhuoneen lämmitys ja lattiavalu

Vanhassa kylpyhuoneessa oli lämmitysmuotona seinästä sojottava vanha sähköpatteri, joka söi pienestä huoneesta arvokasta tilaa. Patterin käyttö ei muutenkaan ole toivelistallani ensimmäinen mitä kylpyhuoneeseen tulee; jokainen, jolla on ollut ilo asua patterilla lämmitetyssä kylpyhuoneessa tietää, mitä jäinen lattia oikeasti tarkoittaa. Remonttiin ryhtyessämme oli selvää, että patteri poistuu muun purkukuorman mukana, ja tulevassa kylpyhuoneessa meitä ilahduttaa jatkossa lattialämmitys.

Käytännön toteutus lämmitysmuodon vaihtoon oli helppoa, koska huone rakennettiin joka tapauksessa kokonaan uudestaan. Lattialämmityksen asentaminen onnistui nopeasti, kun saatiin kohde ensin sopimaan asentajan kalenteriin. Sähköasentaja kiinnitti lämmityskaapelin verkkoon ennen lattiavalua, ja asensi säätimen valmiiksi seinään.

Lattian valamiseen käytimme samaa ammattilaista kuin seinien tasoitukseen. Vaikka pyrimme lähtökohtaisesti tekemään itse remonteissa kaiken minkä pystymme, horisontissa siintävän rakennusprojektin uhkaamina pieleen menneiden lattiakaatojen korjailu ei vaikuttanut toimenpiteeltä, johon haluamme kesällä käyttää aikaa. Kaatojen tekemisestä ei ole kummallakaan aiempaa kokemusta, joten päätimme jättää harjoittelun toiseen kertaan.

Lattia valettiin Weberin pikamassalla. Kopperoon (mitat noin 150x170cm) upposi yhteensä 16 kpl 20 kg säkkejä, jotka vatkattiin kuraksi ja levitettiin pikavauhtia. Lattian valaja nosteli edistyessään verkkoa ylemmäs, jotta lämmityskaapeli jää varmasti valun sisään, eikä koske lattian pohjana olevaan filmivaneriin.

Yllätyin siitä, kuinka nopeasti valaminen lopulta kävi, ja suosittelen lämpimästi osaavan ammattilaisen käyttämistä myös muille. Ammattilainen saa työn näyttämään helpolta, sillä harjaantuneesta otteesta on paljon hyötyä tasoja ja kulmia määritettäessä. Meille tuli lattiaan kaksi kaivoa, joista vasen on suihkulle ja oikea “varakaivo”, jos vaikka joku sattuu vuokrakäyttäjänä ensimmäisen päälle nukahtamaan. Halpa vakuutus kämpän tulvimista vastaan.

Lattian eteisen päähän laitettiin varmuuden vuoksi vielä suojakangas varmistamaan, että valu pysyy varmasti pinnalla. Tässä alla on pieni matka eteisen lankkulattiaa, ja halusimme varmistaa, ettei lankkujen raoista varmasti valu mitään alas. Myös vanerin ja kaivojen reunat vedettiin kauttaaltaan umpeen silikonilla.

Haasteena valajalle oli kylppärin kompakti koko ja moninaiset toiminnot, joiden vuoksi lattian kaatoja mietittiin moneen kertaan. Suihkun toisella sivulla on pyykkikone, toisella taas pönttö, jotka eivät kumpikaan salli kaatojen tekoa alleen. Suihkulle päädyttiin lopulta tekemään jyrkempi kaato, toiselle kaivolle loivempi ohjaten lähinnä vettä poispäin ovelta.

Lähes valmis pinta ja ihan oikea lattia. Tuntuu uskomattomalta, että tähän tulee jo vesieristyksen jälkeen laatat. Lattia oli kävelykuiva yhdessä päivässä, toki täydessä kuivumisessa kestää hieman kauemmin.

Tällä hetkellä seinät odottavat viimeistä tasoitustaan, olen toiveikas että siihen päästäisiin tänä viikonloppuna. Tosiasia kuitenkin on, että kylppäri ei tule valmistumaan muuttoa ajatellen ajoissa, vaan muutamme hetkeksi mökkimaisemiin taloprojektin startatessa viikon päästä asbestipurun merkeissä. Meille on nimittäin viimein myönnetty rakennuslupa!

Harppaamme reilun viikon päästä varsinaisen rakennusprojektin kimppuun, joka aloitetaan vanhan talon purkamisella. Blogin sisältöön harppaus tulee vaikuttamaan monipuolisempana materiaalina, kun kohteita on yhden sijaan jatkossa kaksi. Kuulumisia on luvassa mahdollisesti myös mökkikohteesta, jossa yllättäen on myös pientä remppatarvetta.

Postausten välillä kannattaa käydä vilkuilemassa edistymistä instagramissa profiilissa @impossible.site, jossa jaossa on reaaliaikaista tunnelmaa eri kohteista.

1 thought on “Kylpyhuoneen lämmitys ja lattiavalu”

  1. Pingback: Toukokuun kootut - impossible

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *