Millainen keittiö meille tulee

Ennen oikean keittiön kasausta haluan vilauttaa jo inspiraatiokuvien kautta tulevan keittiön ulkonäköä. Kuten suomalaisesta keittiöstä keskimäärin, myös tästä piti alunperin tulla valkoinen, mutta toisin kävi. Kävimme läpi keittiöitä monelta eri toimittajalta ja ideoimme erilaisia pohjaratkaisuja kaiken olennaisen sisällyttämiseksi huoneeseen. Valkoisia keittiöitä pyöriteltiin suuntaan ja toiseen, mutta mikään ei tuntunut osuvan täysin kohdalleen. Kaikissa muodoissaan valkoinen kokonaisuus tuntui jo nähdyltä ja liian tavalliselta luonteikkaaseen asuntoon.

Ensimmäisen kuvan tumma sävy ja erityisesti taustaseinä viehättää, samoin hieman erilaisempi valaisinratkaisu. Täystumma seinä olisi kuitenkin ollut pieneen huoneeseen liikaa, vaikka olisikin mukavasti korostanut kaappien vaaleutta. Valaisinratkaisusta sen sijaan on tulossa osa käyttöön, samoin väripaletista mutta hieman toisella tapaa.

Jos keittiö olisi ollut mahdollista toteuttaa pelkin alakaapein, valkoinen olisi näyttänyt hyvältä ja raikkaalta. Pyörittelimme alakaapitonta vaihtoehtoa, mutta silloin keittiössä ei olisi ollut yhtään säilytystilaa. Valkoinen keittiö yläkaapeilla tuntui siltä, että suunnittelemme keittiötä 2000-luvun alkupuolelta. Alakaappien tilaa ei ollut mahdollista kasvattaa, koska niihin oli tulossa tilaa viemään jo astianpesukone, jätevaunu, uuni ja jääkaappipakastin. Päätimme siis vaihtaa väriä.

Halusimme keittiöstä kylpyhuoneen tavoin neutraalin ja ajattoman, joten valkoinen oli tuntunut itsestään selvältä valinnalta. Kokeilimme vitsillä vaihtaa suunnitteluohjelmassa kaapit mustiksi, ja yllätyimme: tulos näytti törkeän hyvältä. Mustaksi vaihtamalla keittiöstä tuli freesi ja moderni, täydellinen vastapari vanhaan taloon. Järkisyyt huusivat edelleen takaraivossa: ovien pyyhkimisestä ei tule koskaan loppua! Keittiö näyttää 10 vuoden jälkeen 2010-luvun lopun tuotokselta! Joudumme satsaamaan kodinkoneisiin suunniteltua enemmän! Miksi näin? Valkoiset koneet mustaan keittiöön ei vaan kertakaikkiaan ole vaihtoehto.

Kuva: lastdaysofspring.com

Mitä enemmän mallailimme mustaa keittiötä, sitä loogisemmalta ratkaisulta se alkoi tuntua. Vaikka asunto on vanha, pidämme aikakauden tyylistä ja haluamme korostaa siihen liittyviä asioita, tuntui siltä, että keittiö saa olla reilusti moderni. Emme halua asua museossa, ja haluamme keittiöltä nykyaikaisuutta niin käytettävyyden kuin koneiden muodossa.

Jotta välttyisimme keittiön muuttumiselta täydeksi luolaksi, päätimme pitää seinät vaaleina ja valita lisäksi vaalean puutason mustien ovien pariksi. Puu tuo tilaan lämpöä ja pehmeyttä mustien elementtien rinnalle. Myös kaappien rungot ovat valkoiset, ja ne naamioidaan tarpeellisin osin mustilla peitelevyillä. Näin säilytämme option myöhemmälle värin vaihtamiselle helposti ovien kautta, jos musta alkaa syystä tai toisesta myöhemmin kaduttaa. Sama vaaleus tulee toistumaan välitilassa, mutta materiaali on vielä auki. Vahvimmilla on tällä hetkellä joko vaalea matala laatoitus tai tason värinen levy.

Allas, hana ja koneet hankittiin lopulta kaikki mustana, ripauksella rosteria, yhtenäisen ilmeen säilyttämiseksi. Astianpesukone integroidaan, mutta muut koneet jäävät näkyville. Erityisen tyytyväinen olen toistaiseksi mikroratkaisuun – meille ei tule erillistä mikroa, vaan yhdistelmäuuni, joka hoitaa sekä mikron että uunin tehtävät. Olen tähän saakka ollut hieman skeptinen monitoimilaitteiden suhteen, sillä yleensä ne tekevät vain monta asiaa huonosti. Tilanpuutteen vuoksi päätimme antaa yhdistelmälle mahdollisuuden.

Kuvat: Netrauta, Gigantti, Tapwell

Alkuperäisenä toiveena meillä oli Tapwellin kuparinen EVO184 -hana, mutta budjettisyistä päädyimme mustaan RIN184 -malliin, kun löysimme sellaisen reilusta alennuksesta. Ehkä seuraavassa kohteessa tämäkin toive täyttyy, tällä hetkellä musta vaikuttaa kyllä myös erittäin hyvältä vaihtoehdolta.

Seuraavaksi: juuri saamani tiedon mukaan rakennelma olohuoneen kaakeliuunin edestä on saatu purettua, joten pääsemme piakkoin hiomaan lattiat kuntoon. Tämän jälkeen seinät saavat pintaansa lopullisen värin, ja sitten ollaankin jo asentamassa keittiötä.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *