Väliseinän eristys Hunton Nativolla

Remontin viivästyminen ja paisuminen liittyi vahvasti meidän ja ainoan seinänaapurin väliseen seinään, joka oli selvästi toivottua huonommassa kunnossa. Hirsirakenteeksi lupailtu väliseinä osoittautuikin läpilahoksi laudaksi, joka oli pakko purkaa pois. Ilman tervettä pohjarakennetta uudelle laattaseinälle kävisi kuin vanhalle: korkkaus ja laatat halki.

Purimme laudat ja säkkikaupalla vanhaa purua pois seinien välistä. Purut olivat onneksi kuivia, joten seinä oli kärsinyt vain suoraan laudoissa kiinni olleen rappauksen kastumisesta. Kylpyhuone oli rakennettu ennen vesieristysaikaa, mikä tarkoitti laattojen kiinnittämistä suoraan seinärappaukseen. Nykyisin onneksi tiedämme paremmin.

Purut pois, ja jäljellä oli enää naapurin seinä sekä muutama pystypuu. Teimme seinään uuden koolaukset ja tukirakenteet. Poistimme myös muutaman laudan katosta, jotta uudet putket päästään vetämään esteettä. Laudat käsiteltiin vielä teknisen isännöitsijän suosituksesta Boracolilla tulevien ongelmien välttämiseksi.

Kylpyhuone ennen Boracol-käsittelyä

Samainen isännöitsijä suositteli meille eristemateriaaliksi Hunton Nativoa, joka oli meille täysin uusi tuttavuus. Tämänkaltaiseen rakennukseen perinteistä mineraalivillaa ei saa laittaa eristeeksi, koska sen myötä rakenteet eivät pääse hengittämään tarkoituksen mukaisella tavalla. Eristemateriaalin tuli olla orgaanista ja ekologista, jotta vältymme tulevilta ongelmilta rakenteissa. Pohdimme Ekovillan ja Huntonin välillä, mutta lopulta Hunton vei voiton erityisesti luvatun äänieristyksen vuoksi. Seinän purun jälkeen naapurista kuului meille kaikki, ja halusimme maksimoida eristyksen ihan molempien osapuolten elämänlaadun takaamiseksi.

Hunton Nativo -paalit odottamassa asennusta

Hunton Nativo on puukuitupohjainen eriste, ja todella tiivistä tavaraa. Annan erityisplussan mukavasta puuhun viittaavasta, hieman paahtoleipämäisestä hajusta, jonka eriste toi asuntoon. Toki vaikutusta saattoi olla myös Boracol-käsitellyn seinän piiloon saamisella.

Hunton Nativon asennus sujui ihan mukavasti, vaikka seinä oli vaikeimmasta päästä palojen leikkaamisen kannalta. Materiaalin jämäkkyys vakuutti, ja siitä oli helppo muotoilla paloja erilaisten putkien ja rakojen ympärille ja tilkkeeksi. Aloitimme leikkaamalla Hunton Nativosta ensin isoimmat palat, ja siirryimme sitten pienempien soirojen täyttämiseen. Jatkossa käyttäisin tosin työvälineenä jotain muuta kuin villaveistä, jolla olimme projektiin aseistautuneet.

Vanha naapuriin vievä oviaukko tukittuna Huntonilla
Hanakulmien sovittelu Huntoniin

Lähes kaikki tekniikka tuli naapurin välisen seinän sisään, joten muotoiltavaa ja väisteltävää riitti. Tiiliseinään tulee roiloon ainoastaan suihku ja pyykkikone, muut sijoitettiin mahdollisuuksien mukaan kevyempiin seiniin.

Lopuksi vanerin kiinnitys allaskaappia varten

Eristeasennuksen lisäksi tehtiin samalla tuennat myös tulevaa allaskalustetta varten, jottemme törmää myöhemmin kiinnitysongelmiin.

Valmis Hunton Nativo -seinä

Kuten arvata saattaa, äänieristyksen parantuminen huterasta yhdenkertaisesta lautaseinästä on suorastaan maagisen tuntuinen. Parannusta olisi varmasti tullut millä tahansa materiaalilla huomattavasti, aika näyttää kuinka tyytyväisiä olemme Huntoniin normaalissa elämässä.

Seuraavaksi edessä: 11 reiän Gyproc-levyn asennus. En malta odottaa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *